dilluns, 11 de juliol del 2022

Zuruk zur Natur, 6a (160 m), Paret del Doll

Continuem aprofitant l'orientació oest d'aquest sector del Doll, fugint del sol com podem. Aquesta "Tornada a la Natura" de G. Ullastre i del nostre insigne "follower", J. Marmolejo (J.M d'ara endavant), ens ha agradat força. Tret del segon llarg, la resta és ben bona. Un primer divertit malgrat una arribada matollera a l'R1 i dos llargs finals, de la variant dreta, excel·lents.

Compte amb els ponts de roca ressenyats; no tots serveixen. L'R1 en té un de petat i s'ha de reforçar, com també cal reforçar l'R3. L'L4 té dos ponts de roca trencats  al mur central, en una zona de 6a no fàcil, i que l'Ari s'ha d'acabar de protegir. No portàvem cordinos i no els van poder canviar.

L'aproximació la fem per la baixada del Clot del Miki. Eviteu baixar al pantà i resseguiu el mur superior per un corriol més o menys marcat i fitat. Heu de girar l'agulla de l'Abat per la seva base i seguir fins a passar l'Escolà. L'inici és un diedre prou evident amb una "z" al peu.

Material: uns pocs tascons mitjans, àliens, tòtems, Cam#3, #4 i #5

 

Situació

 

Luichy-resse

"Bonica" arribada a l'R1

Ari encetant un trencat L2

Ella sortint del percal de l'L3

Guapíssim L3

Ari currant-se un treballòs i guapo L4

Fotocim. Anna i Jesús estaven a l'"Homo Dollianus"

Lo Xist (i altres coses)


Des de LoGall creiem que podem respondre això sense insults ni desqualificacions. I si d'això es tracta, J.M., llegeix a Schopenhauer, "L'art d'insultar", encara tens molt recorregut; però anem a allò que ens ocupa.

Qualsevol creació (dibuix, escrit, fotografia...) té associat, per defecte, uns drets d'autor o "copyright". És aquest el mecanisme que protegeix una creació original davant el plagi i el mal ús; i això és així per defecte, és a dir, encara que a l'obra no s'hi mencioni explícitament. En conseqüència i en el cas particular de les ressenyes o fotos que pengem a la xarxa, totes tenen aquesta protecció (deixant de banda els acords que tots signem al donar-nos d'alta a una certa plataforma i que poden canviar absolutament els drets d'autor).  En resum: no, no tenim dret a emprar cap foto extreta de les XXSS que tingui copyright. Però, per regla general, si es fa servir material protegit sota les condicions següents: es fa un ús educacional o informatiu, no se n'extreu lucre i s'hi cita la font, aquest ús il·legítim s'apavaiga, tant, que no sé cap cas on, sota aquestes condicions, s'hagi penalitzat. És exactament el que passa a Cal Gall, informem, no cobrem ni un punyetero duro, i citem les fonts.  

Clar, citem les fonts quan ho podem fer. Si algú penja una foto, en no se sap quin lloc, i a més, no signa l'obra, la seva autoria resta sota supòsit. I aquest és el cas que motiva aquest Xist; la ressenya que publiquem aquí  ens arriba per la missatgeria, la busquem a la pàgina de Fbook de J.M. i no la trobem. Noi, si vols que se't citi, signa l'obra (com fan molts d'altres) i/o publíca-la en algun lloc que es pugui referenciar (com Lo Gall, estarem encantats de fer-ho. O fes-te Gall, és gratuït).

Encara millor, si vols que se'n faci ús i difusió, publica-la sota llicència "Creative Commons" o CopyLeft, com fem a Cal Gall, i així, sense cap mena de dubtes ni ambigüitats, permets a la comunitat  construir coneixement sobre allò que tu has fet.   

Com ja he dit, no dubtem en reproduir a les nostres piulades ressenyes extretes d'altres publicacions (Vèrtex, Guies...) si no hi ha -o no hem sabut trobar- cap altra possibilitat perquè entenem que la nostra intenció és la de difondre, sense cap lucre i sempre reconeixent l'autoria. Excepte si el mateix autor ens demana explícitament que no ho fem. És per això que evitem publicar ressenyes extretes de les guies d'en Luichy perquè així ens ho ha demanat ell; és la seva feina, una enorme i excel·lent tasca i, amb el pa, no s'hi juga.


6 comentaris:

pepet ha dit...

Com es nota que ets un paio amb estudis....

Anònim ha dit...

No cal que us tireu tant el rotllo que no cola.. aquí hi ha un pique d'egos de fa temps. La ressenya ja sabíeu de qui era, n'ha fet centenars i totes son iguals.
Crec que teniu un blog a nivell divulgatiu collonut, així que deixeu-vos estar de rucades i aneu a fer una birra al bar un dia i aclariu les diferències. Es una llàstima que passin aquestes coses en el món de l'escalada, que al meu entendre, és de germanor i companyerisme...salut i roca companys.

pepet ha dit...

Estimat anonim, tant us costa signar les parrafades ???

Anònim ha dit...

Aquest Anònim de dalt, te raó i a mes a mes es polit escrivint. Però.... vec difícil lo de la birra i aclarir. Lo de germanor i companyerisme es pot acabar de polir. Però... que avorrit seria tot si tots penséssim igual. Al GALLPITAGORIN , a vore si posa totes les dades i al MARMO un petonet.
Posdata: En aquest Bloc no fem masa cas del que diuen els demes i dels anonims menys

LOGALLQUENSAPMESQUENINGUSERGI

Anònim ha dit...

Para mí sería un orgullo que repitieran una vía que he abierto. Y me daría igual si ponen el nombre o no, todo lo demás que dice es ego y mala educación. La respuesta que dais es sublime. El mayor desprecio es no hacer aprecio. Bravo Falls 👏👏

Anònim ha dit...

*bravo galls 👏👏👏