dissabte, 12 de desembre del 2015

Despertaferro - Cingle de Lladó - 150 m 7a (6b ob)

El Francia wassapea que vol fer una "aventurilla" i trigo poc en afegir-me. Proposa un lloc que desconeixem, reportat recentment pel Luichy (aquí), on la única via equipada és Despertaferro. Salla també s'hi apunta, de manera que ja sabem qui farà els 2 darrers llargs.

Aproximació: Sortim d'Alzamora pel PR en direcció a Montrebei. Les indicacions del Luichy ens diuen que sortim des de darrere del poble, on està la "mosca collonera". No entenem res fins que no veiem de què collons està parlant. Comencen les risses. Després d'uns 20 minuts de PR veureu una indicació de trencall cap al Grau de les Xulles. Deixeu en aquest punt el PR i seguiu el barranc que us durà just al peu de l'esperó (clarament visible). En 3/4 d'hora sereu al peu de la via. Un bolt sota una balma marca l'inici. El lloc és magnífic i el camí d'aproximació preciós.

La via està molt ben equipada, amb bolts i spits. Reunions amb cadena i anella. Portem unes 15 cintes, aliens i joc de tòtems. A la balma fem el sorteig de rigor. Salla queda exclòs del sorteig per alineació indeguda i el comitè de competició li assigna els dos darrers llargs. Els dos primers li toquen a Francia i els centrals a mi.  

- L1. Fàcil però sense assegurances fixes. Podreu llaçar alguns ponts de roca. La roca a vigilar, arenisca i a trams descomposta.
- L2. Ara ja seguirem els bolts fins a dalt. Flanqueig llarg assegurat, sortida de panxa en Ae i acabada del llarg en 6b+ dur
- L3. Em trobo un flanqueig a dreta llarg, fàcil, però sense assegurar. Millor no caure. Sortida potent ben assegurada de 6b+
- L4. El millor llarg de la via. 6b+ llarg de 40 mts.. Torna a haver un sortida de força. Vaig tan enfocat que em salto la reunió que tinc a 1 metre a l'esquerra. Entro al tram de V+ net del 5è llarg, mala roca, i a l'arribar als spits que protegeixen el 6c+ del L5 veig que no tinc cintes. Munto reunió amb 2 spits mal parits i tòtem.
- L5. Ara li toca al Salla. Resol el 6c+ sense problemes. Creiem que deu ser una mica menys. És més fàcil que alguns trams de 6b+ que hem deixat enrere.
- L6.  Primer tram de 7a dur. El tio que està fort com el vinagre l'encadena fins dalt. Chapeau. Per això l'hem portat. El preu a pagar per aguantar-li les poca-soltades tot el dia.

Retirada: La baixada a peu ens diuen que és una mica "senglar". De manera que rapelem.  Ho fem des del colladet que està a 10 metres de la R6 per evitar un possible fregament excessiu des de la R6. Això ens obliga a muntar ràpel de la R5, que no està preparada i abandonar un mosquetó. D'aquí a la R3 i abaix. Si podeu evitar el fregament de sortida de la R6 baixant molt el nus, podeu fer R6-R4-R3 i llestos.

Una via molt guapa, sense patiments, en un entorn únic. Baixant  ens trobem les autoritats competents, i ens comenten que s'està estudiant el tancament del cingle a l'escalada per l'existència de àliga cua-barrada i trencalòs. Tot sigui perquè els nostre fills també hi gaudeixin.

Ressenya de la via de Remi Thievel:  Aquí

Les mosques colloneres. 
Cingle de Lladó. Forat per on passa la via Facteur de Chut

Esperó per on puja Despertaferro.
R0

R1

Inici del Ae al L2


Inici del L3. Bonic factor 2




Dos manolos al L3

L4. La reunió està 10 metres per sota

Salla al 6c+ del L5


No cal xist:




7 comentaris:

Anònim ha dit...

Voleu dir que compensa aguantar el Salla?
(Sóc lo Sergi, però signaré com Anònim, no sigui que es cabregi lo Salla)
LO ANONIM

Csar Fdez ha dit...

Depèn de la quantitat de llargs complicats. Si n.hi han pocs no val la pena aguantar.lo. Però no li diguis

pepet ha dit...

Que majos surtiu , feleicitats maloletes.

Magí florian ha dit...

Doncs si que estas fort cèsar......
A veure quant quedem.
El salla sempre em parla be de tu....

Csar Fdez ha dit...

Ell sí està fort. No és d.eixe món. Quedem quan vulguis
Salut

Victor Sans (Lo Salla) ha dit...

Ja veus florian aquest del cesar sols m utiliza per obrir li els llargs xungos... vol jugar a primera divisio doncs i jugarem plegats.

Csar Fdez ha dit...

A 1a ja m.està bé. Però de reserva. Juaassss