dimecres, 28 d’agost del 2024

SATISFALLES 6a/A0 (6c) 340 m-PALA SARRAHERA-VALL D'ARAN

Mira que n’és de rebonica la poesia , com ja sabeu esta plena i en fa molt i bon us dels diferents recursos lingüístics  que farceixen la nostra llengua  , tot aquest desplegament de formes retòriques que ens dibuixen amb bellesa i perfectament  , per complexes que siguin , tant les situacions com els sentiments que les acompanyen . Això s’ha encomanat amb total normalitat i amb força a la parla del poble , donant-nos així un bon ventall de possibilitats per a poder explicar els esdeveniment de la vida amb poques paraules i d’una forma encertada a l’hora que bella.

Això us ho dic per a que pugueu valorar d’una forma mes entenedora i encertada la conversa que vai tenir amb un noi al ball de la festa major del poble.

-Guaita quin goig de plaça , que plena que esta.

-Ara si que ja hi som tots.

-Per que ho dius?

-Ha arribat la “Ou farrat”

En aquell moment entra al ball una dona ja una mica granadeta amb un posat així com a mes aviat de jovenalla.

-Per que li dieu així?

-Per que hi ha sucat tot-hom........

La bellesa de l’ús de les formes literàries es la pura essència de la cultura popular.

LA VIA

Després de quasi 700 metres de desnivell ens plantem a sota de la Pala Sarrahera i ens esperen 340 m. d'un bon calcari on l’ascalada en adherència i la poca verticalitat es la tònica general.

Quasi equipada , nosaltres poca cosa vam ficar , mes que res als dos llargs finals. On es fàcil les assegurances allunyen i a voltes amb poques opcions de complement, al percal les trobareu ben a prop.

Diuen que te el 6a com a grau obligat , creiem que per que així sigui porteu una tramposa o estri similar , creiem que per gaudir-la cal portar el V+ en adherència ben apamat.

Al mati ombra i fresqueta , cap a mig dia us empaitarà de cop lo llorenç i la diferencia tèrmica es sobtada.

Es rapela per la mateixa via de forma còmoda i prou rapida

Hi érem tres escaladors i tenim tres impressions sobre la via.

JESUS – li ha encantat molt la via , es “pedricero” , en conseqüència li agrada i domina l’adherència , diu que a tot li rebaixaria un grau.

JO- la via m’ha agradat , soc paleta i en conseqüència l’adherència si no va acompanyada d’algun producte amb resines no hi confio massa. Jo li rebaixaria mig grau a tot .

CESAR- no li ha agradat gens la via , diu que ascalar agitat no es lo seu , que si s’ha d’ajupir per xapar li agafa mal d’esquena , ni domina l’adherència ni ganes en te de fer-ho  , del grau diu que l’altre i jo ens retro alimentem i que no toquem bores , que el grau esta ficat amb mes criteri del que nosaltres podem justificar.

El que al final vol dir que si voleu una valoració exacta de la via us tocarà anar-hi a vosaltres mateixos i decidir qui dels tres te raó , ja u avanço ara que soc jo però....


PEU DE VIA

RAMPES INICIALS 

AMB ALGUN PAS 

DESPRES S'ANIMA LA COSA


ALS DOS FINALS JA CAL EQUIPAR UNA MICA

RESSENYA 

FOTOCIM

LO XIST





dimarts, 20 d’agost del 2024

Lo important és participar, 6b+ (80 m), Sector La Selva, Camarasa

Montse i Emili, entre riures, comenten que tant a l'escalada com en el sexe, l'important és participar. I si ho pensem bé, la sentència és rotunda i manifesta una filosofia de via (vull dir vida) que defuig de qualsevol competència i advoca per un gaudi col·laboratiu en tot allò que fem. Fruïm d'allò que fem en consonància amb els companys d'escalada (o d'altres menesters).

Resultat: una bona via, a l'extrem occidental del Sector La Selva, passada la darrera via equipada. És curta, però té una mica de tot: inici de roca a controlar seguit per una potent i curta bavaresa al primer llarg, amb sortida "mantle" que en diuen alguns; placa de forats més que vertical i atlètica al segon; a la qual li segueix una excel·lent travessa amb passos més típics d'un problema de bloc que d'una paret a Camarasa. Baixada en un únic ràpel.

Bastant equipada, de manera que amb un joc de tòtems en tindreu prou. Participeu-hi i gaudiu.

 

Resse Cal Gall

 
Resse original, Can Pere tovalló

L1. Les cordes de sobre: ràpel bloquejat durant l'apertura. Ara, amb el ràpel directe no s'enganxen


Lo Xist
Emili al flanqueig de l'L1

Montse sortint de la bavaresa de l'L1

Emili a l'arrancada de l'L2


Entrant a la placa de l'L2

Montse al guapo flanqueig per arribar a l'R2

Sortida arborícola a l'L3

Lo Xist

"Después de estar casado durante 50 años, miré cuidadosamente a mi esposa un día y le dije:

"Hace cincuenta años teníamos una casa barata, un coche chatarra, dormimos en un sofá cama y veíamos una televisión en blanco y negro de 10 pulgadas, pero yo podía dormir con una chica sexy de 23 años cada noche. Ahora, tengo una casa de 500.000 $, un coche de 45.000 $, una buena cama grande y un televisor de pantalla grande, pero estoy durmiendo con una mujer de 69 años. ¡Me parece que no estás sosteniendo tu lado de las cosas! ”

Mi esposa es una mujer muy razonable. Me dijo que saliera y encontrara a una chica sexy de 23 años y se aseguraría de que yo volvería a vivir en una casa barata, conduciendo un coche chatarra, durmiendo en un sofá cama y viendo una televisión en blanco y negro de 10 pulgadas.

dilluns, 12 d’agost del 2024

PRIORITATS INVERTIDES 70m 6a+ / ALTO DOBLAJE 6b 40m 6b- CINGLES DE LA LLUM - CAMARASA

 

Com que fa un dia d’aquells de fred d’estiu i per no canviar els costums anirem a Camarasa als Cingles de la Llum a tastar dos propostes de via a equipar i a tocar l’una de l’altra , una nova  del parrell de forasters i una via vella que no teníem feta.

Els camacus han obert una nova vieta de dos llargs i cal anar-hi a fotre el nas , no fos cas que no fóssim els primers en passar per allí.

Via semi equipada amb un primer llarg mes majo  sobre el 6a+ ( no obligat) i lo segon... es lo segon , aquí cal testar una mica la roca , en algun punt ens ha saltat alguna coseta.

Després farem una visita d’arqueleoascalada a una proposta vella del J. Cauvet , A. Carnicer y J. Marmolejo , uns dels nostres referents de l’ascalada clàssica a les nostres terres , tots un maquines de l’ascalada a equipar.

40 metres d’ascalada pràcticament quasi neta , sols un pitó i un espit , de bon complementar amb trastets.

 Al seu dia graduada de 6a , possiblement al seu temps seria un 6a del taguirre , amb el grau d’avui dia podria ser perfectament un 6b , encara que no es obligat , permet perfectament fer artificial.

Com que la reunió també es d’època i som porucs de mena , tornarem a fer el segon llarg de la primera via i rapelarem des de el seu cim. Vigileu que amb cordes de 60 metres cal des grimpar un parell de metres fàcils per a poder fer peu a terra.

Com que ja ens ha enxampat lo Llorenç decidim d’anar a fer l’ultima ascalada al Pere , que te les cadires mes còmodes del mon mundial.

De tornada trobem una colla fent foc a la zona de bany , es important que si veieu gentota d’aquesta que s’ho passa tot pels collons ho denuncieu i ho fiqueu en coneixement de les autoritats , per exemple al 112 ,  entre tots em de mirar de ficar freno a tota aquesta colla de merdosos que es prenen el medi com una extensió mes del seu particular territori.

Cada vegada tinc mes clar que llastimosament  l’única solució es començar a cobrar per poder accedir al medi i fotre bones garrotades als que no fan el que cal , a part de crear i controlar aforaments màxims , es vergonyós pero veient el caire que esta prenent tot no hi vec ( no , jo soc un pallus , jo no hi veig , jo sols hi vec) cap mes solució.

Ara hi han pobles que han de llogar gent per poder mantenir el seu terme mig endreçat , ¿ i qui ho ha de pagar això? ¡¡evidentment qui fa que aquesta despesa sigui necesaria!!


RESSENYA CAL GALL

ARRENCADA

AL PAS

UN MAQUINA DESPRES DEL PAS

LO SEGON

RESSENYA CAL GALL

COMENÇAREM PER LA  FRIKI DEL COSTAT

DESPRES A DRETES CAP A LA VIA

BONA I MES QUE BONA I VERTICAL VIA

LA PADRINADA JA AL SOL I DE CARA AL BAR

LO XIST




 

diumenge, 4 d’agost del 2024

Dexterity, Camarasa

Aquest parell d'incansables ens obren, als sectors Capricho de Vicho, Dexter i Fashion, 4 noves vies, curtes i semiequipades.

Per passar el dia a l'ombra és una opció ideal, tenint en compte que, a més a més,  teniu vies d'esportiva al costat. Les 4 són ben bones, es poden fer amb corda d'esportiva (70 m), i us podeu deixar la tercera (Vieja, chocha y fea) pel final perquè fins a ben avançada la tarda no li toca el sol.

Material; Tòtems i uns pocs tascons petits/mitjans per a alguna.




Resses Cal Gall

 
A 1600/3200 ASA

Codi a Fashion

Vieja, chocha y fea,  bonic i senzill recorregut però amb arribada a la role de mirar-s'ho

Foto-peu


Lo Xist

Tot deu escampant la boira