dijous, 12 d’agost del 2021

Factor 2, 6b+ (100 m), Paret de la Tuberia, Aneto Poble

El plan era fer una mica de "love climbing" després de l'estragada al Forcanada, i la caguem en totes les direccions. Avui començava l'onada de calor sahariana, i com a bons galls eixelebrats, escollim una orientació sud. Això sí, prop del Piri, però no comptem amb el color negre del rocam que agafarà temperatures d'escàndol.

L'idea inicial no estava malament. Poca i bonica aproximació, fer una vieta curta, rapelar, i fer-n'hi una altra per sortir per dalt i tornar caminant.  

La franja rocosa de la "Pared de la Tubería" és ben visible des de la N-230 abans d'arribar a Aneto. De fet, aparqueu al poble, i agafeu l'SR que transcorre per sobre de la canonada. Aquí teniu el track d'aproximació a peu de via, tot i que no té pèrdua, seran uns 25' d'agradable camí.

A la guia "Roca caliente en los Pirineos: Escales, Isábena, ..." trobareu recollides les 8 vies del sector. Són curtes, uns 100 m), excepte la més allunyada "Tontolculo" que us permet pujar al camí superior i tornar a  peu al poble sense rapelar. Així que ens posem a la millor valorada, Factor 2 (trobareu una F al peu), amb la intenció d'un cop acabada, rapelar-la i sortir per la "Tontolculo".
Factor 2 és una molt bona via. Sorprèn la qualitat i tipus de roca, esquist fosc, que forma regletes diferents, i fa que l'escalada sigui adherent i agradable. Equipada amb alegria, us trobareu alguna una excursioneta. Pas obligat al segon llarg, potser més del 6a que diu la guia, però si aneu bé en placa, el llarg surt sense problemes.

Rapelem i ens posem a la "Tontolculo". 3 llargs inicials de 6a ens deixen els peus refregits. Estem a 37 graus a l'ombra, i amb aquest esquist negre, la paret, sols de tocar-la, crema.  Doncs res, rapelem de nou i anem a banyar-nos al sifó  de la canonada que hem trobat durant l'aproximació. Això sí, lligueu-vos bé, perquè si no, anireu a parar 300 m més avall,  a la Noguera Ribargoçana,  per una canonada.

Material: 10 cintes, tòtems lil·la i verd 


Ubicació

Ressenya Cal Gall



Camí d'aproximació i paret al fons

L1

L1

L2

Aquí s'estava millor

Lo Xist