dimarts, 15 d’octubre del 2013

5 d'octubre 2013 DENT D'ORLU- cara Est- via "Es polit l'efan" 370 mts. 5+ (obligat) + cresta 120mts. 3er

Ja feia dies que al galliner corria la brama que alguns galls traidors no volien explicar les seves aventuretes per por de que els altres en una crisi d'enveja i desesperació s'aboquesin a les més baixes pulsions dels animals de ploma... es dir,  criticar  tot deu i sa mare, buscar pienso del bo i perseguir gallina o gall. 

 Però tot eren falsos rumors, rumorologia de ploma mullada sense cap fonament real.
Les veus més autoritzades del galliner han fet saber que els galls en questió aquest estiu van estar als voltants de Venecia... lloc d'infausta memoria, pels galls que no els agrada el cafè... o millor dit "pagar el café", i això els va provocar una desorientació tal, que no sabien on tenien la cresta ni l'ala, i si fent força, acabarien ponent ous d'or... Total, res que no és pugui reconduir amb unes bones escalades.

Per això lo Llauis i lo Franc es van apropar a la cara Est de la Dent d'Orlu, a fer la via "Es polit l'efan", de 5+, i 370 mts. on només cal dur cordes de 60, unes 12 cintes expres (alguna llarga) . Les dificultats més grans les trobarem als 2 primers llargs,tot i que el conjunt de la via és manté sempre en el 5+. Ademés, quan es surt de la via, s'ha de continuar uns 120mts per la cresta que tot i no ser massa dificils (III+), si no portes res més que cintes expres, com els galls, es un pel exposada ( amb 2/3 friends mitjans i un parell de cordinos per blocs ja n'hi hauria prou).



Per arrivar-hi em d'anar fins a Ax les Thermes (el tunel de Puymorens està tancat per obres, així doncs per Andorra o pel coll de Puymorens). Al costat de l'esglesia de Ax pujar per la vall d'Ascou, despres d'haber rodat uns 7 km. i haver passat el poblet d'Ascou, s'arriba al camping de La Forge, trenquem a la dreta com si volguessim entrar al camping, i continuem uns 6 km sobre una pista forestal en bon estat, fins que s'acaba a "la poêle a frire", parquing on és pot pernoctar amb furgo o amb tenda.
 A partir d'aquí és puja pel sender de la via normal de la Dent (45 minuts) al peu de la piramide travesar cap al coll de Brasseil que domina la cara Est, dirigir-se a la via escollida (baixant). Punt vermell i nom escrit a peu de via. Porteu aigua d'alguna de les fons de les poblacions on passeu, a dalt al parking no n'hi ha.

Lo descens és fa per la normal (caminant) fins empalmar al peu de la piramide amb el camí de pujada. En cas de palomo totes les roles estan equipades per rapelar.

                                                      ressenya del Club Alpi de l'Ariege


lo Franc al 1er llarg, verticalet!
Lo franc superant el resalt del 2on llarg

 lo Llauis arribant a R2

lo Llauis arrencant el 3er llarg

Lo Franc buscant "canto"

Encara que no ho sembli és 5+!!

Lo llauis començant el llarg 8

Lo Franc arribant a la darrera role de la via

festival de cresta amb mooolt ambient!

Lo Franc a la cresta fàcil però expo

lo Llauis als darrers resalts de la cresta

els galls de ploma i rasta (i un espontani)!!

La cara nord de la Dent ens acomiada en el descens 


Avui toca bolet, en lloc de floreta i ademés dels "xungos"




I lo xist



                                                             
                                                           


1 comentari:

Lo Gall ha dit...

Quin parell de manolets, pare i fill, avera si ens trobem algun dia per prendre cafeee.
Salutacions

Lo gall Nik