dimarts, 2 de juliol del 2013

INFOGALL-ABELLA DE LA CONCA

     Fa dies varem rebre un correu on se'ns feia partícips, del neguit per par d'una associació de salvaguarda del medi natural, en lo referent a l'ascalada a la Roca Viella de Abella de la Conca. Avui he obert el correu i he llegit el que ara transcric. Ho faig per a que tot-hom n'estigui informat i no tingui sorpreses. A mes a mes aprofito per contestar públicament el que jo crec i que no necessariament es el que poden opinar tots los GALLS.




Escalada a Abella de la Conca
Remitent: Estacio Biologica del Pallars Jussá


Bona tarda,

Primer de tot , gràcies per la vostra disposició a col.laborar amb el tema de la regulació de l'escalada a Abella.


Entenem l'interès i el potencial que té Abella per als escaladors però per sort o per desgràcia l'escalada ha de conviure forçosament amb les espècies animals que habiten les parets i creiem que aquesta convivència és posible si col.laborem plegats i es respecten determinades zones.
En l'últim any ens hem trobat fins a tres entitats-persones diferents equipant vies a Abella, això unit al volum d'escaladors presents a la zona que ha anat i anirà aumentant progressivament, ens obliga a actuar per posar una mica d'ordre abans que sigui massa tard
Malauradament, el sector de Roca Viella és zona d'influència d'un niu d'aufrany . Les vies no han de passar necessàriament just  per sobre del niu, per afectar-lo.
Per altra banda, com a entitat ens és molt útil aquest sector per fer tasques d'educació ambiental i observació d'ocells carronyaires per fer censos, identificació d'ocells marcats,etc,..., pel que resulta totalment incompatible amb l'escalada a la zona.
De debò que ens sap greu ja que sóm conscients que alguna de les vies té valor simbòlic, però creiem que s'haurien de desequipar.
Si us en voleu fer càrrec vosaltres mateixos, seria molt millor ja que així recuperaríeu el material, que al cap i a la fi és vostre.
La única manera que se'ns acudeix per compensar aquesta situació és que ens deixeu temps per a que fem un estudi exhaustiu de tot el sector d'Abella per establir quines zones han de quedar lliures i en quines s'hi pot potenciar l'escalada.
Moltes gràcies per la vostra col·laboració, i fins aviat


Descripción: https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif

RESPOSTA D'UN GALL   
 
Bona nit.  No voldria semblar groller, ni tampoc ofendre a ningú. Crec que soc una persona a la que li agrada solucionar els possibles problemes per mitja del diàleg, però hi ha unes maneres en vostre missatge que no trobo correctes. 
     En primer lloc, parleu de que Roca Viella es zona de influencia d'un Aufrany. Per lo que pogut esbrinar l'Aufrany arriba al Març i se'n va al Setembre. Durant l'estiu la Roca Viella es molt mal lloc per practicar l'ascalada per lo que seria fàcil regular-la.
     En segon lloc he rebuscat les regulacions d'ascalada en el territori Català, adoptades per les entitats implicades (FEEC, MEDI NATURAL de la GENERALITAT de CATALUNYA) i no he pogut trobar cap regulació de la zona.
     En tercer lloc, no se quin poder te la vostra organitzacio o associació per definir on es pot ascalar i on no.
     En quart lloc Lo GALL , com a grup no associat de gent, no son els únics responsables ni aperturistes de totes les vies obertes a la zona per lo que no som ningú per prendre decisions d'aquesta mena (des equipar vies).
     En cinquè lloc, hi trobo una advertència autoritària , entenent que si no ho fem nosaltres , ho fareu vosaltres? si ho feu vindrem a recollir les xapes, com be dius son nostres (no totes).
     En sisè lloc la solució no passa per des equipar les vies , ja que qualsevol que hi vulgui ascalar ho pot fer amb equipament mòbil.
     En Setè lloc, crec que ningú es poseidor de la veritat absoluta i que tot-hom pot conviure amb tot i tot-hom , si hi ha ganes de fer-ho.
     I en vuitè i ultim, per no fer-ho mes llarg, resulta que la decisio la heu presa vosaltres sols (dictadura?) no m'agraden les decisions unilaterals.

        El col·lectiu Escalador compleix amb la normativa que dicta el departament legislatiu corresponen i ho continuara fent mentre ens deixin. Un altra cosa es acceptar que nosaltres som els culpables de la desaparició de les especies i de la fi del mon.
     Creieu-me  , anem de bon "rotllo", aneu-hi també vosaltres i parleu amb la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya i amb la Conselleria del Medi Ambient, que son els que tallen el bacallà, nosaltres farem el que calgui.
     Una abraçada.
   LO SERGI
 

6 comentaris:

Parce ha dit...

Bon dia Galls.

He llegit amb atenció el tema. Sobretot hem de procurar NO radicalitzar la situació i estar oberts al diàleg.

Crec que la clau està en REGULAR-HO per comptes de prohibir-ho, com molt bé comentes.

D'altra banda, jo vaig anar a obrir una via a la Roca de Casa Vella i NO penso anar a desequipar-la, com comentes, enlloc diu que no si pugui escalar per rapinyaires (un altra cosa és si l'amo dels terrenys no ho vol).

Apa! Estaré atent a les informacions que aneu penjant (a mi de moment no m'han dit res). Salut.

Parce

PD: afluixeu el percutor tot i així... "quan el riu sona és que aigua porta".

Juanill lo val de ram en ram ha dit...

Con la Iglesia hemos topado...

Joan Baraldes ha dit...

Bon dia Sergi.
A mi em sembla molt bé el teu escrit, tant en el fons com en la forma del mateix.
Crec que aquesta gent, abans de desequipar res han de fer l'estudi que esmenten i posar-lo sobre la taula per valorar-lo i discutir-lo entre tots els afectats.
Ara que estem defensant el nostre "dret a decidir" penso que això també inclou el dret a decidir el futur de l'escalada i de la conservació de les aus en el nostre país de forma raonada i democràtica
T'agrairé que ens mantinguis informats.
Salut i a escalar

Lo Gall ha dit...

Bon dia, sóc un humil coneixedor de la fauna de les nostres contrades, i us asseguro que l'aufrany estarà lluny de niar a les zones adjacents a les vies de Roca Viella. Aquest ocell fuig de niar en plaques de roca més aviat tombades i sense repises, baumes ni feixes on pondre els ous. Busca parets verticals i desplomades, amb repises i feixetes on quedar lluny dels depredadors, tal i com ho fan els voltors (buitres a casa nostra), àligues i aligots. Dubto realment que es vegi un niu d'aufrany (alimotxe a casa nostra) a la "zona d'influència" de roca viella. D'altra banda, el que SI S'HA DE REGULAR I/O ELIMINAR AMB URGÈNCIA és la colla d'emergúmens i altres espècies que ronden la zona amb motocicletes de trial i enduro que sobrepassen els 100dB de siroll, trinxen i erosionen els camins, i plenen de fum i oli i merda la "zona d'influència" de roca Viella. Prohibir em sona a autoritat unilateral; regular em sona més a dialeg.
Lo Txaume.

Anònim ha dit...

Hola soc l'aufrany del que parleu,jo i la meua famila gaudim d'aquet teritori com ens surt dels collons, tot i que no en tenim . Vist l'enrenou que s'ha liat per la nostra presencia en aquet raconet de mon, no voldriem pas que la sang arrivi al riu , pel que proposo que ens instal.leu una caravana al costat del riu i llestos.
I per sobre de tot , calma , que hi entrem tots en aquet mon.

LO AUFRANYGALL

Anònim ha dit...

Aliens a aquestes discussions, que ara descobreixo, ahir vàrem tenir una trobada amb els mossos, el propietari de la finca on és la Roca de Casa Vella (?) i la persona que coordina el tema de les aus. El fet es que després de fer vies per alla esperàvem als companys que obrien via a la que crec es la Roca de Casa Vella. Ens van venir pel forts i els vam haver de parar una mica els peus (els mossos es van comportar correctíssimament).

Mentre els companys rapelàvem els vàrem fer entendre que si la propietat es seva i no vol que s'escali es el seu privilegi però que ho indiqui amb cartells ben clarament. El mateix li van dir els mossos. De pas li vaig comentar que conec els propietaris de Perles i que no tenen problema en què s'escali a la seva propietat, com tan d'altres. Sembla que li fa por caiguin pedres sobre les ovelles...

I l'amic de les aus també va abaixar el to i entendre que en primer lloc estem al gener i en teoria es pot escalar i en segon que fóra bo contacti amb Medi Natural o el Consell Comarcal i la Federació i ho regulin si te aquest valor que argumenta, ja que els escaladors estem acostumats a viure amb aquestes restriccions (Montserrat, Sadernes ,etc,etc) Si no hi son les restriccions te rao en que els escaladors busquem nous llocs per obrir vies o sigui que millor regularho si cal.

En fi, ja várem veure que estaven calents i la cosa venia de lluny.

Jo diria que millor no escalar a la Roca de Casa Vella mentre el propietari ho senyalitza i respectar la moratòria pel tema de les aus. Aixo si, s´hauria de millorar la informació sobre aquesta circunstancia perque si no tard o d´hora algu altre caurà en situacions similars.
Salut ¡¡