dimarts, 10 d’agost del 2021

URP-SAM-BAM, 6a,Ae (555 m.) Malh des Pois (Forcanada)

La primera intenció era anar a la Ravier, però vist el despreniment al seu llarg de 6b, no ens acaba de convèncer la idea i optem per recórrer l'esperó nord  a la Punta Marcel.
I devem estar en una fase llepafils, perquè tampoc ens fa el pes. Això sí, l'entorn i el recorregut de la via és espectacular, però la qualitat d'alguns dels seus llargs et deixa un regust estrany. Alguns amb mala roca i quan es bona, a la part superior, ja portes l'"empènyer cap a dins" automatitzat i gravat al cervell.

Tot i que la via pugui estar més equipada que la seva veïna Ravier, no us confieu. Cal escalar bé el 6a i assolir certs riscs. La major part dels cordinos estan en un estat miserable, com alguns dels seus pitons.   Buscar l'itinerari no és molt complicat: a part de ser més o menys evident, algunes taques roges ajuden, així com algun equipament que es deixa veure a la llunyania.

Potser val la pena comentar algunes coses:
- Els primers dos llargs els pugem  a l'ensamble. Tampoc és que ens estalviem molt de temps, però a Jesús  assegurar amb T-blocks el torna boig.
- Compte amb l'L5, una taca roja us durà a sistema de blocs que caurà si el toqueu, i són molts quilos de pedra.
- A l'L7 caldrà gestionar bé les cordes, ja que al flanqueig a dreta final, el fregament és gran. Per inutilitat meva hem hagut de fer invents, perquè no podia progressar pel diedre final.
- Penúltim llarg dur. Falta un pitó a l'arranc (probablement pla), però Pepito se les empesca bé. Portàvem martell i pitons, però ens ha caigut el martell. A la baixada el trobarem.

L'aproximació la fem des l'Artiga de Lin. En 2h i 10' ens posem a peu de via. Aquest track us la detalla  junt amb  la ubicació dels 2 ràpels.  Pel descens, des del final de la via, a la punta Marcel, rapeleu 60 m. per la cara Nord-Est, i un descens a peu, amb cura, d'uns 15', us porta al segons ràpel (40 m, instal·lació precària) que us deposita al Coret des Pois. Des del cim al cotxe haurem estat menys de 3 hores.  En total: 14 horetes, sense badar massa.

Material: àliens, uns pocs tascons, tòtems, Cams #2,#3, (pitó pla opcional). Trobareu uns pocs cargols de 12 mm que poden llaçars-se bé amb una cinta convencional. 


Itineraris al Malh des Puis i les seves puntes Marcel i Estel

Bona resse extreta de caranorte.com

Aproximació guapa. Uns 600 m. de desnivell

Objectiu a la vista des de l'estany des Pois



Ensamblant els 2 primers llargs

Jesús sortint de l'R2

L4



L7

L8

Pepe a l'L9 resseguint l'aresta

Al difícil L11

Massís de l'Aneto omnipresent. I la gelera que fa peneta

Lo Xist

 


 i parlant d'inútils ...