dijous, 29 d’octubre del 2020

Mare Tenebrossum, 6b+/Ae (330 m), Cinglera d'Esplovins

 
Ja feia temps que la teníem al tinter, així que millor no deixar passar els dies i aprofitar que les tardes encara no són massa curtes. Poca cosa a afegir al molt que s'ha escrit sobre aquesta ruta, però destacaria  l'excel·lent narració d'en K. Gassiot de la seva abertura (https://eskkalades.wordpress.com/primeres-ascensions/mare-tenebrossum/).

Efectivament, l'escalada és vetusta, poc o gens equipada per sota del 6a, i ferros que han vist millors dies en la resta. A l'entrada del darrer sostre (el cor) ens sorprenen un parell de bolts lluents a l'inici del flangueig. Deuen ser del nou itinerari, L'Eix del Mal (8b), que creua per allà. Per estalviar una mica de temps hem arribat a la R1 a pèl i amb una mica de compte, i hem enllaçat sense problemes l'L4 i l'L5. Tot i així ens costarà 7 hores de paret.

L'entorn és espectacular. De fet, jo, que no estic acostumat a l'artifo, deambular per sota d'aquests enormes sostres quasi em mareja. Ari i Vic a la seva salsa, gaudint com a llangonisses penjant. A la freda ombra del vespre, sota el gran cor, pagaria per estar a la placa de sortida. Resulta boníssima, de ben protegir amb els àliens i tòtems petits actuals. Ni imaginar-me com deuria ser abans. Protegir la placa del L10 costa una mica més, però també resulta molt bona.

L'aproximació la fem pel camí de baixada de la ferrada. L'haureu de creuar i anar a buscar el evidents sostres de la Paret dels Sostres. Una horeta i uns 400 m. de desnivell. La tornada és fàcil. Sortint de la via, trobareu una corriolet ben fressat que us torna a dur cap al camí de baixada de la ferrada. Aquest camí ha estat reequipat, i trobareu sirgues ben gruixudes i grapes noves en alguns punts.

La cervesa tan desitjada i comentada pel K. Gassiot al seu blog l'haurem de comprar al super i endur-nos-la. I sense badar que tenim el toc de queda a tocar. Coses de la modernitat.   

Track de l'aproximació i retirada 

Material: àliens, tòtems, streps, 18 cintes

Bona ressenya

 

L4
L4/L5

 

Vic a l'L7

Ari al primer sostre



L9

Vic al segon sostre. L9
Postureig que no falti

Sortida del cor

Darrer llarg, L11


Fotocim a les darreres llums

Lo Xist

 


 

3 comentaris:

Parce ha dit...

Uau!!! Enhorabona per la repe!!!
Aquestes fotos m'han fet saltar la llagrimeta, cabrons!!!
Quants records, mare meva...snif, snif.

Parce.

Csar Fdez ha dit...

La teva piulada va ser de les primeres lectures abans de posar-nos.
Salut

Fer barba ha dit...

Buenas maquinas tenia pensado hacer la pirata solitario en breve, he leído por hay rumor de que los últimos largos están prohibidos por tema de un nido de buitre...es correcto? Obligando a hacer los dos últimos largos de la mare tenebrosum?