diumenge, 17 d’octubre del 2021

Directa Estel, 6c (165 m), Canalda

Canalda té una escalada particular; obligada i amb certa exposició. Dins d'aquests paràmetres en trobarem de diferents nivells. Sembla que n'hi ha quatre: fàcils, intermèdies i avançades. El quart nivell és "off-topic": alguna via equipada amb força expansions, que no sembla respectar massa l'esperit de la zona i malament entesa com a introductòria -resulta que és ben bé el contrari, una via que no ajuda a entendre el caràcter local-.

La que ens ocupa està considerada "fàcil"; la mare que els va parir. Sort que portem guies: Edu i Xesco.  Xesco, Vic i Pepe se'n van a la "Víctimes del 92". Amb Ari i Edu ens posarem a la "Directa Estel". La via és collonuda: bona roca, itinerari prou directe, i escalada obligada en el 6a. Predominen les panxes explosives, llargs trams fàcils amb poques assegurances -ni possibilitats de protecció-, i una bonica i difícil placa de 6c per acabar-la que ens requereix un parell de pegues.  

La via no està exempta de polèmica: un posterior reequipament amb bolts sembla que no ha agradat a tothom. Els burins originals no estan molt malament, en general, però alguns bolts -pocs-, alleugereixen l'original exposició al posar-se una mica més amunt, i clar, la sortida de les panxes és més "tranquil·la". Com tot, això és opinable, però la via manté bona part del seu esperit agosarat.

A l'L5, l'Edu s'inventa un arranc nou. Enlloc de flanquejar i tornar a caçar el primer bolt prova -de segon- un sortida directa, explosiva, molt guapa, amb bon canto i que amb bastant de morro et permet arribar al primer bolt. Sort que la caiguda és sobre una feixa d'herba. Quedarà sobre el 6a/+.

El retorn des del cim es fa  carejant a l'est, sense perdre massa alçada fins trobar les fites que ens baixen a la pista que duu a la carretera.  I aprofitem l'espera dels col·legues per omplir les motxilles de rovellons. Espectacular, això sí que ho hem encadenat bé.   

Material: 6 cintes (això ja denota les excursions que hi ha), àlien roig (per protegir el flanqueig de l'L5).


Resse Edu

Resse Parce


L1

Edu a l'L2

L3. De lo milloret

Ari encetant l'L4

L6

L6

Lo Xist