dimarts, 24 d’agost del 2021

Sauran, 6a. Variant Se@arra, 7a+/b (6b+ ob), 200 m. Narieda Oest

El Marc ens fa arribar la topo d'una nova apertura a la vessant oest de Roca Narieda. Es tracta d'un bonic itinerari sobre roca sempre excel·lent, netejada a consciència (no ens ha saltat res) i prou equipada que es completa bé. De lo milloret de la zona en el seu grau, 6a (obligat però). I això que ens hem perdut el darrer diedre de V+ que té una pinta collonuda, ja que decidim provar la variant de sortida de la placa Se@arra. Aquesta variant és una altra història; bona de veritat, totalment equipada per forçar-la en lliure sense massa angoixes, resultarà un pèl massa dura pel nostre nivell i ens obligarà a fer un parell de reposos. De moment, les orelles i burxes més grans han aguantat, alguna petita ens ha saltat, però això no durarà per sempre. Mentre tant, aprofiteu-ho, val la pena.

Trobareu la via fàcilment seguint l'aproximació de la ferrada. Uns 20 m. abans del seu inici, veureu una ziga-ziga que us puja a peu de via. La retirada la fem baixant la punyetera ferrada, i acabes, tant fins els ous, que dubtes si no és millor rapelar que passejar-te per aquesta andròmina de ferros i cables sense sentit. Però són els nous temps: Aventura 2.0.   

Agraïment immens als aperturistes per la bona feina i per la bona estona que ens han fet passar.

Material: àliens, tòtems i Cam#3. 12 cintes

 


Un parell de ressenyes originals

 
L1
L2

L3

Ari  a l'L4

Variant de sortida

Fotocim

Lo Xist

 

Problemes de càlcul ?




dijous, 12 d’agost del 2021

Factor 2, 6b+ (100 m), Paret de la Tuberia, Aneto Poble

El plan era fer una mica de "love climbing" després de l'estragada al Forcanada, i la caguem en totes les direccions. Avui començava l'onada de calor sahariana, i com a bons galls eixelebrats, escollim una orientació sud. Això sí, prop del Piri, però no comptem amb el color negre del rocam que agafarà temperatures d'escàndol.

L'idea inicial no estava malament. Poca i bonica aproximació, fer una vieta curta, rapelar, i fer-n'hi una altra per sortir per dalt i tornar caminant.  

La franja rocosa de la "Pared de la Tubería" és ben visible des de la N-230 abans d'arribar a Aneto. De fet, aparqueu al poble, i agafeu l'SR que transcorre per sobre de la canonada. Aquí teniu el track d'aproximació a peu de via, tot i que no té pèrdua, seran uns 25' d'agradable camí.

A la guia "Roca caliente en los Pirineos: Escales, Isábena, ..." trobareu recollides les 8 vies del sector. Són curtes, uns 100 m), excepte la més allunyada "Tontolculo" que us permet pujar al camí superior i tornar a  peu al poble sense rapelar. Així que ens posem a la millor valorada, Factor 2 (trobareu una F al peu), amb la intenció d'un cop acabada, rapelar-la i sortir per la "Tontolculo".
Factor 2 és una molt bona via. Sorprèn la qualitat i tipus de roca, esquist fosc, que forma regletes diferents, i fa que l'escalada sigui adherent i agradable. Equipada amb alegria, us trobareu alguna una excursioneta. Pas obligat al segon llarg, potser més del 6a que diu la guia, però si aneu bé en placa, el llarg surt sense problemes.

Rapelem i ens posem a la "Tontolculo". 3 llargs inicials de 6a ens deixen els peus refregits. Estem a 37 graus a l'ombra, i amb aquest esquist negre, la paret, sols de tocar-la, crema.  Doncs res, rapelem de nou i anem a banyar-nos al sifó  de la canonada que hem trobat durant l'aproximació. Això sí, lligueu-vos bé, perquè si no, anireu a parar 300 m més avall,  a la Noguera Ribargoçana,  per una canonada.

Material: 10 cintes, tòtems lil·la i verd 


Ubicació

Ressenya Cal Gall



Camí d'aproximació i paret al fons

L1

L1

L2

Aquí s'estava millor

Lo Xist




dimarts, 10 d’agost del 2021

URP-SAM-BAM, 6a,Ae (555 m.) Malh des Pois (Forcanada)

La primera intenció era anar a la Ravier, però vist el despreniment al seu llarg de 6b, no ens acaba de convèncer la idea i optem per recórrer l'esperó nord  a la Punta Marcel.
I devem estar en una fase llepafils, perquè tampoc ens fa el pes. Això sí, l'entorn i el recorregut de la via és espectacular, però la qualitat d'alguns dels seus llargs et deixa un regust estrany. Alguns amb mala roca i quan es bona, a la part superior, ja portes l'"empènyer cap a dins" automatitzat i gravat al cervell.

Tot i que la via pugui estar més equipada que la seva veïna Ravier, no us confieu. Cal escalar bé el 6a i assolir certs riscs. La major part dels cordinos estan en un estat miserable, com alguns dels seus pitons.   Buscar l'itinerari no és molt complicat: a part de ser més o menys evident, algunes taques roges ajuden, així com algun equipament que es deixa veure a la llunyania.

Potser val la pena comentar algunes coses:
- Els primers dos llargs els pugem  a l'ensamble. Tampoc és que ens estalviem molt de temps, però a Jesús  assegurar amb T-blocks el torna boig.
- Compte amb l'L5, una taca roja us durà a sistema de blocs que caurà si el toqueu, i són molts quilos de pedra.
- A l'L7 caldrà gestionar bé les cordes, ja que al flanqueig a dreta final, el fregament és gran. Per inutilitat meva hem hagut de fer invents, perquè no podia progressar pel diedre final.
- Penúltim llarg dur. Falta un pitó a l'arranc (probablement pla), però Pepito se les empesca bé. Portàvem martell i pitons, però ens ha caigut el martell. A la baixada el trobarem.

L'aproximació la fem des l'Artiga de Lin. En 2h i 10' ens posem a peu de via. Aquest track us la detalla  junt amb  la ubicació dels 2 ràpels.  Pel descens, des del final de la via, a la punta Marcel, rapeleu 60 m. per la cara Nord-Est, i un descens a peu, amb cura, d'uns 15', us porta al segons ràpel (40 m, instal·lació precària) que us deposita al Coret des Pois. Des del cim al cotxe haurem estat menys de 3 hores.  En total: 14 horetes, sense badar massa.

Material: àliens, uns pocs tascons, tòtems, Cams #2,#3, (pitó pla opcional). Trobareu uns pocs cargols de 12 mm que poden llaçars-se bé amb una cinta convencional. 


Itineraris al Malh des Puis i les seves puntes Marcel i Estel

Bona resse extreta de caranorte.com

Aproximació guapa. Uns 600 m. de desnivell

Objectiu a la vista des de l'estany des Pois



Ensamblant els 2 primers llargs

Jesús sortint de l'R2

L4



L7

L8

Pepe a l'L9 resseguint l'aresta

Al difícil L11

Massís de l'Aneto omnipresent. I la gelera que fa peneta

Lo Xist

 


 i parlant d'inútils ...