dimarts, 30 de març del 2021

Barbes (6a+, 70m), Paret de la Formiguera

Per regla general, acostumo a obligar als meus doctorands a trepar, de manera que si després d'un parell d'experiències, continuen al programa de doctorat, és que la cosa els interessa (parlo del programa, perquè pel que fa al trepar, per regla general m'engeguen a pastar fangs).  

Aquest any li toca a l'Alícia, càntabra de pro, que ja porta alguna experiència en rocòdrom, així que un bon bateig de via pot ser a la Formiguera.

La idea inicial era pujar per l'Aberroncho, però compte, cap a la segona reunió hi ha un eixam enorme, i no em ve de gust sortir-ne crivellat. Així doncs, destrepe, i acabem sortint pel darrer i boníssim llarg de la Barbes. Una mica "off-topic" per a una novella, però se'n surt amb dignitat.

Per arrodonir el dia em proposa baixar per la ferrata. La hi porto, s'ho mira, i em diu que a cagar a la via. Millor acabem fent esportiva al sector de barranc fondo, que per avui, ja en té prou.

Material: Cintes i paciència

 

Resse del desaparegut Sr. Escalatroncs

 
L2
Lo Xist



dijous, 25 de març del 2021

Chicky-Boom, 6b+ (265 m), Paret de St. Alís, Montsec

Contínuament dicontínua, però amb un grapat de llargs bons i roca d'escàndol en general. Destacar la bona sortida de la R6 i un excepcional L8 sobre una fissura gairebé neta. Territori semi-love-climb, molt poc obligat (V+/A1), grau prou encertat, apte per a tots els públics, on hi podeu anar a gaudir.

El descens fàcil i ràpid seguint les fites que baixen just al costat del cim (est), fent ziga-zages entre les feixes i amb un parell de sistemes de cadenes.

Material: tòtems

 

Localització

 
Ressenya cal Gall. (Copiada de l'original. No la pengem per no tenir-la en bona resolució)

L'Ari encetant l'L1
L3


L4 (6b+). El tram més dur de la via

L5

L6. Boníssim arranc

L7. El millor

Arribada al cim

Fotocim Heil !!


Lo Xist    (centro di gravità permanente)


La gravità


dijous, 18 de març del 2021

L'home que anava més col·locat del món, 7a (70 m), Pala alta, Mont-roig

Ja feia temps que m'hi volia ficar i avui he trobat la partner perfecta. Tenim poc temps, així que tot quadra. De fet, farà una parell d'anys, amb l'Ari, vam tastar el darrer llarg en top-rope, i ja vam veure que s'hi repartien hòsties com a cabassos.

La via són dos llargs, que arrenquen de la part central del diedre blanqueta, solcant les magnífiques plaques de l'esquerra. Per arribar-hi, ens enfilem per una línia de bolts a l'esquerra de la Miqueluchi, sense tenir ni puta idea de per a on anem. Resulta que serà l'"Océano Romans", de recent apertura amb un L1 de 6a+ i L2 de IV. Bon inici per anar escalfant motors.

Els dos llargs de la via són durs, potser més que el ressenyat, però molt ben protegits. De fet, amb una paranoica i més que algun A0 anem fent. El grau obligat deu estar sobre el 6b+. Una bona via que es mereix algun més dels dos estels de la guia.   

Material: 13 cintes. (totèms fins el roig per a l'arribada a la R0)

 

Topo tunejada del llibre "Guia d'escalades al Mont-roig"


  

Recorregut final de l'L2

 

L1 d'Océano Romans


Ioli a l'L2 d'Océano Romans

Tirada curta seguint la Miqueluchi a buscar l'R0

L1. Flanqueig inicial aeri

Ioli a l'R0

Arribada l'R1

L2

Bon Nadal !!

Lo Xist

Creix la nostra col·lecció tardor/hivern 2022



dijous, 11 de març del 2021

Boira, 6c (125 m), Cova del Tabac, Mont-roig

Sense temps de recuperar-nos d'una que ens fotem en una altra. Però avui com no tinc ganes de guerra, li deixem tot el percal a Vic. El xaval es currarà els tres llargs d'aquesta intensa via.
El primer molt dur, arrencant sobre la típica fissura en panxa i que et deixa en una placa de bona roca però poc protegida. Prou expo, i arribada a reunió sobre roca a controlar. I el tio encadena.  La cutror de la roca segueix tot el L2, però aquest, millor protegit. Arrenca un canto sortint del 6c d'arribada a reunió i vola. Ho torna a provar, li surt, però ara, ja té un plus. El tercer és el millor. Potser l'únic bo de debò. Excel·lent. Net. Es pot protegir com vulgueu, pèro la sortida de la reunió té truc fins arribar a la fissura. Pas "mantle" que en diuen els anglesos. Estem passant fred, anem tard i el fem quasibé tot en artifo. Molaria tornar-hi per provar-lo en lliure.

Sobre el grau obligat potser li posaria un + al 6a+ de la ressenya. Però ja m'ho direu.

Ara potser sí deixaré passar unas quants dies abans de tornar a trepitjar territori Salla.

 

Material: àliens, tòtems i cams del #1 al #4. Repetiu el cam#3


Resse original i ubicació

 1
Vic arrencant a l'L1

Vic al percal de l'L2

Inici de l'L3

L3. Sortida del sostre

Fotocim. Falta algú, però no sabem qui és

Lo Xist   (a veure si apreneu a beure birra d'una punyetera vegada !!)



dilluns, 8 de març del 2021

ON HI ENTRA , HI CAP 6a 125m.-PALA DELS PELATS-MONTROIG

 

Com que continuem confinats . avui tampoc em surtit.

Es per això que torno a estirar del caixo dels records i aquesta vegada us penjo una via que vam repetir al 2018 però que es va obrir als finals del 2020.

Com que jo sols soc un pobre paleta de poble i això de la relació espai temps no ho toco massa be , se’m venen al cap algunes preguntes que no se respondre.

-Si la via la repetim al 2018 i es del 2020 , tot i que les assegurances fixes ja les hi vam trobar ¿ la via la vam obrir nosaltres?

- Si ens arriben a empaitar el Mossos ¿ ens podrien multar ?

- Si decideixen que si que ens poden multar ¿ La multa l’hauríem de pagar al 2018 o al 2021?

Prego que si hi ha algun entès en això de la teoria de la relativitat que si us plau que ens en faci cinc cèntims i si de pas , ja que hi som ficats i si se sent prou generós per comptes de fer-nos en sols cinc merdes de cèntims li vol fotre estarrossada a la cartera per pagar-nos els berenar , dons també.

LA VIA

Com ja sabreu lo SALLA es un prolífic obridor , el resultat del que obre va una mica en consonància amb el  que aquell dia li surt del pebrots , es per això que podreu trobar vies seues amb uns nivells de compromís ( cagalera) ben diferenciats.

A aquesta , aquell dia es devia llevar flamenc i garrepa , apretada i poques assegurances fixes.

Tot el tall us el menjareu al primer llarg , 40 metres ben drets  sobre roca prou bona amb un únic parabolt i no precisament al lloc mes compromès , es mantigudet sobre el V+ amb un tramet per a nosaltres de 6a abans d’arribar a l'unic bolt.

Tot i que es pot equipar suficientment us farà treballar-lo i us demanarà alguns cops de gas per a enfrontar els passos claus amb la peça per sota del peus o mes per sota .

Bon llarg , bonic d’ascalada de continuïtat i concentració.

Lo segon 30m. ja es mes de tràmit IV+ amb un petit tram de V+  de roca a controlar a rogles.

Lo tercer 55m.  , es el mes equipat , preciós als primer metres , després ja s’aplana i amb III+ fins al cim.

Si us agrada això que anomenen TRAD CLEAN els que volen parlar fi , serà un bon destí.

AU GENT FEU BONDAT I ASCALEU TOT EL COM I EL QUE US VINGUI DE GUST.


ARRENCA AL COSTAT DE LA PELL DE SERP

DESPRES DEL TRAM 6a

LLARG ENTRETINGUT

SEGON

LA ROCA AQUI A CONTROLAR


LO TRAM GUAPO DEL TERCER


RESSENYA PROPOSADA PEL SALLA




RESSENYA CAL GALL , VESSSS....
LA FOTOCOLLACIM 2018


LO XIST
DE CULLITA PROPIA 



diumenge, 7 de març del 2021

Control mental, 6a+ (125 m). Pala dels Pelats. Mont-roig

La ben coneguda frase: "Si quieres llegar a viejo, haz vías de Marmolejo", pertany a una generació. De cara a les noves generacions, entre les quals, evidentment, no ens hi ubiquem, els hi direm: "Si vols fer vies del Salla, millor deixa-les per a la canalla". I vet aquí, dos clars exemples de la mecànica aperturista d'en Víctor Sans: poques assegurances fixes (o cap) sols quan calen, trams obligats, excel·lent neteja i concentració.

El conclau avui és nombrós: Ioli, Ester i Pepe se n'aniran a "On hi entra, hi cap"; Jesús, Òscar i jo a "Control mental". Aquesta té un primer llarg que honora el seu nom. Sortida monodigital del primer bolt, dura, flanqueig curiós, protegir fissura i contraflanqueig a buscar una placa neta  fins un pont de roca matojero que et retorna a la vida. Continua difícil fins al següent bolt, però aquí ja li tens el peu al coll, tot i seguir difícil fins a reunió. Al segon surt Jesús amb una arranc complicat, posant  a prova la reunió després d'un vol llarg en arrencar un canto i el tòtem que evitava el factor 2. Hi torna i ho gestiona de luxe. Després de la sortida la cosa va més senzilla, però amb compte, estrany de protegir i no hi ha res. El tercer té uns primers metres de fissura excepcionals on s'hi pot posar de tot, i després ja, trepada senzilla.  

Hem estat una bona estona ja que la qüestió requeria feina. Els col·legues també s'ho han treballat, però això us ho comptaran ells.

Material: tascons, àliens, tòtems i Cams del #0.5 al #3

 

Ressenya Cal Gall


 
L1 al primer bolt

L1

L1


 Jesús a l'L2

L3



Fotocim

Lo Xist  

Ja podeu votar per l'uniforme oficial Gall21


 

dimarts, 2 de març del 2021

TOPE CLASIC V+ Ae 275 m.-CAP DEL RAS-AGER

 

Com que ja no es pot sortir a entrenar si no tens tota la paperassa al dia , dons no hem sortit.

Aquestes fotos son de fa 25 anys d’un dia que la vam fer i encara les tenia en diapositives guardades al caixo dels mals endreços.

Després d’una bona feinada de grapejar-les i digitalitzar-les he anat recordant com era la via.

Una bona via sobre bona roca amb un bon equipament , el que es fa estrany es que sent la feta de fa 25 anys ja estigues equipada amb parapors , be llavors ja teníem gent avançada al seu temps.

No us escalfaré mes la closca per que de ben segur tots ja l’haureu fet i si no cerqueu per la xarxa que en va plena .

Com que ja no podrem ascalar mai mes regirarem  els calaixos a veure que hi trobem.

Records a tots els encausats per les protestes de manca de llibertat d'expressió , vosaltres si que feu grau collons.

AU BONA PANDEMIA A TOT HOM.


                                                                        BONA ROCA


AL SEGON TAMBE

                                                       AQUI EN TENIA UNS TRENTA 


                                                   LA IOLI SOBRE ELS QUINZE O AIXI


                                          LO CESAR ACAVAT D'ARRIBAR DE LA MILI


                                              AMB LA LLICENCIA ENCARA LLUENTA


 EN AQUELLS TEMPS ENCARA NO TENIEM CANVI CLIMATIC I LO SOL ERA MES SUAU


                                                           ROCA DE LA BONA TAMBE


HE FET UNA MICA DE FOTOCHOP PER QUE SIGO MES REAL


RESSENYA MANGADA A INTERNET
NO ELS HI DIGUEU , NO FOS QUE....

LO XIST