dimecres, 27 de març del 2019

Sin Verguenza, 6c (6b ob, 240 mts), Roca dels Arcs

Aquesta canalla puja forta i ens deixa guapes obertures, amb graus entre molt ajustats i massa ajustats, obligats i poc protegits. Porteu el 6b aprés de sobres, si no les conseqüències poden ser importants. Que la ressenya digui que on no està equipat es pot protegir, és una regla general, i com sempre, hi ha alguna excepció.

El pla inicial comptava amb l'Ari, que darrerament està manola i ens alleujaria la feina, però una sobrecàrrega a l'espatlla la deixa en dic sec. Així que Vic i jo ens repartim, com bon germans, els dos llargs a priori més complicats (L2 i L4).

Surt Vic a l'L1, un 6b que es fa bé tret de l'arribada a la role. Molt explosiva, en la línia de Vilanova. A l'L2 surto a per un sostre que requerirà més d'un descans. La sortida té tela, deixant-te en una placa on el següent bolt està a 4/5 mts i passos obligats. D'aquí ja més tranquil, a la role, acaranonant una precària llosa. L'L3 no té cap altra història que un enorme sostre parabolat per fer en còmode Ae i una bonica sortida fàcil. Vic torna a sortir a l'L4 i sembla que aquí s'acabaran de repartir totes les hòsties que queden. Un primer bolt llunyà i obligat, i a buscar un pitó cutre invisible, abans de començar una penosa travessa a esquerra, a buscar un sostre ja més equipat, però més difícil del 6c ressenyat. La sortida del sostre també té miga, sobre una difícil placa poc protegida, però alguna cosa es pot posar.  I ara ja sols queda gaudir d'una roca excel·lent, i 3 llargs més fàcils, excepte un pas a l'L5 que serà més del 6a ressenyat.

En resum, molt bona via, però que dubtem que entri al l'Olimp de les grans degut al seu escadusser equipament.

Material: àliens, tòtems i 15 cintes.


Resse original

Vic a l'L1

L2. The killing flake

L3

L4

L5

Fotocim



Lo Xist

dilluns, 25 de març del 2019

PIRATES DE LA BOIRA 6b/A1 (6C+) -PARET DE LA CASCADA -ALT URGELL


Suposo que als que també sou pares us deu passar el mateix que a mi.

Es collonut que la canalla van sempre amb el telèfon a les mans a tota hora i curiosament en quant els truques no contesten mai ¿¿¿???.

Es per això que l’altre dia al cafè del poble , una colla de pares farts de trucardes
sense resposta , vam parir una nova app per a solventar aquest llastimós problema.

Suposo que tots dèieu tenir a ma una bateria de tractor vella arraconada pel magatzem , be dons sols cal enganxar-la al telèfon del vailet-a i amb una petita modificació del cablejat i aparellant-ho tot al llistat de contactes ( guaiteu tutorial GALLOFON  al YUTUB ) aconseguireu que al tercer-quart o cinquè truc , el que vosaltres millor creieu , del telèfon i sense l’obligada  resposta de la pubilla o de  l’hereu , l’aparell els fotrà una bona enrampada allà on mes els hi cou.

Segons em pogut testar en les nostres probes amb la canalla del poble , a la segona trucada sense resposta , el tema us quedarà solventat de ben segur per sempre.

LA VIA

Es una via que te una mica de tot....

Roca de collonuda de bona i de no tant , algun llarg preciós algun de bo i uns quants de no gens , alguns passatges mes dolços i alguns de mes apretats , equipament d’última generació i equipament de mes que dubtós , reunions còmodes ( quasi totes) i alguna de no tant.

El llarg llarg 9 es el que li dona el caràcter a la via , un llarg dret a collons , poc equipat i obligadet ....us farà escalar de valent , porteu peces grans 4 - 4.4 – 5  i si repetiu anireu mes tranquils , el sis no el dúiem però segur faria bona feina  , encara que prescindible si porteu el grau apamadet.

Es una via on cal escalar amb les assegurances fixes justes i amb possibilitat de ficar bones peces a caldo.
Ho sentim però al primer llarg hi avia un tasco de fusta que en tocar-lo ha caigut i no l’hem pogut recuperar , es pot protegir igualment sense problema.

No hi aneu amb pantalons curts , es poc aconsellable per les zones on us caldrà lluitar amb la                  vegetació punxenca que hi trobareu.

Lo César que esta que se surt a tret en lliure tots els A1 , a la ressenya teniu els graus proposats.
Entre l’aproximació , la via i la baixada us quedarà una bona pedalada.

En fi , direm que es una via per a gent sense massa manies.

AU SALUT.












LO XIST



dimecres, 20 de març del 2019

Fesderico, 7a+ (6b/c obligat, 125 mts), Roca Alta

Aquesta és bona. Cada llarg té la seva cosa i és ben bonic al seu estil.

Llàstima que l'L1 t'agafa en fred i m'obliga a fer un parell de descansos. Ben equipat, es pateix poc, però els primers 20 mts. són de tibar sense parar.

A l'L2 surt Roger, amb uns darrers metres fàcils però sobre una roca collonuda. De gaudir.

L'L3 és el més compromès. Compte a l'arribada a la segona xapa. Ja anàvem avisats per la resse de Luichy, on comenta a la seva piulada que es passa de Bambi a Freddy Kruger en un plis. Potser no tant, però cal mirar-s'ho. Passat el primer spit tindreu una tirada de 3/4 mts, gens fàcil, i amb una caiguda que us deixa de nou a la role. A partir d'aquí un disfrute. Passat un pitó que us marca el flanqueig, ve la seqüència dura del llarg protegida amb 4 spits. Surto del primer massa directe i he de recular, penjar-me i tornar a provar. L'arribada al sostre és una mica roma, difícil de protegir i amb un cert aleje. Poso un ganxo d'assegurança per allò de que almenys, alguna cosa frenarà.

Acaba Roger amb un L4 curt, facilet i excepcional.  Dos ràpels directes us deixaran a peu de paret.

El grau m'ha semblat més encertat el del llibre que el de la ressenya de Luichy. I ja no parlem de les ressenyes que volten dels manolos que ho rebaixen a 6c. Això sí, d'obligat 6c potser em sembla una mica massa.

Bona escalada, compañero !

Material:  16 cintes, joc de tòtems (el carabassa no cal) i si voleu, un ganxo us protegirà l'arribada al sostre de l'L3.

Del llibre "Vilanova de Meià y zonas cercanas", L. Alfonso y X. Buxó

Luichy-resse

Trepada a la R0

L1

Roger al L2
L3

Arribada a la R3

L4

Fotocim ...

... i avall
Lo Xist  (9 b/c)



dijous, 14 de març del 2019

Esperó C-14, 6c (6b ob, 155 mts), Congost dels Tres Ponts

La restricció d'avui era clara, no aproximació. Porto un refredat considerable, de manera que aquesta ens va bé.

Entre els Kms 164-165 de la C-14 trobeu aparcament en algun dels dos o tres forats que hi ha a l'esquerra de la carretera (direcció nord). Sols heu de creuar el riu per un pont (cap al Km 164) i remuntar el riu per la ribera esquerra uns 20' fins l'evident esperó del vent.

La via és molt bona, calcari blau excel·lent.  Als graus de la ressenya original se li pot pujar un plus als dos primers i algo més a l'L3. Em tocaran els primers 3 llargs. Un L1 amb sols 4 bolts, però amb possibilitats de protecció. Pas clau entre els dos primers (6a+). L2 possiblement el millor de la via, amb arranc fort (6b+) i sostingut. L3 que té un inici bonic i et deixa a una placa on es xapa un bolt i s'acaben els cantos. M'ho miro i remiro, però no li veig cap color. A0 aprofitant una baga i amunt. L'L4 el fa l'Ari, i s'inventa una variant directa. Al cordino de la primera savina tira recte amunt, i es salta un parell de bolts que flanquegen per la dreta. Arribem a la R4 i decidim que no farem el L5 (IV+). Baixem en 4 ràpels amb una corda, perquè amb aquest vent no volem complicacions.  Bona via. L'hem gaudit.

Material: Unes 12 cintes, tòtems (els 7) i àliens.
Ressenya del Llibre "Roques, parets i agulles de l'At Urgell, M. Blanco"

L1

L1

L2

L2

L3

L4

Foto R4
Lo Xist

dimecres, 6 de març del 2019

Los Cuarentones, 7b (6c o 6b/A1 ob, 270 mts), Paret d'Aragó, Montrebei

Víctor entra a la quarantena aquest diumenge, i com ja fa temps que teníem previst, li regalem aquesta enorme via. Important dir que la zona està en restriccions per niament de trencalòs a la dreta de la cuarentones (aquesta exclosa), entre desembre i juny inclosos (Noticia: http://www.alberguemontfalco.com/noticia/4/atencion-escalador-regularizacion-de-la-escalada-en-pared-de-aragon).

L'aproximació per la feixa dels espàrrecs és la mateixa que la Pilastra dels Voltors. Al ràpel sembla que li han arreglat una mica les cordes fixes, ennusant les parts més precàries (http://logalldeponent.blogspot.com/2017/05/feixa-dels-esparrecs-va0-paret-darago.html).

Comença l'Ari pel mateix L1 que la Pilastra, empalmant l'L2 horitzontal. Empalmant també el L4 i L5 enllestireu la via en 6 llargs. Segueix l'Ari per un magnífic L3 (6b+) que encadena com una campiona. Llarg de placa, mantingut i algun pas clau, però ben protegit. Arribada a la R3 de currar-se-la i protegir bé. Segueixo jo empalmant el L4 i L5, per fer la R5 en una còmoda cova (deshabitada). Arriba Víctor, que poc a poc s'està espolsant la ressaca de sobre, i contra tot pronòstic decideix fer el següent llarg. Com és el seu regal no li poso cap però. I surt cap a un impressionant llarg de placa on sembla que repartiran hòsties com a pans. Fer-lo de segon ens permetrà forçar-lo tot en lliure sense cap angoixa, gaudint d'una perfecta placa foradada. El llarg té dos trams clau. A l'inici un pas difícil al sortir del 3er spit (7a). I una arribada a reunió ultra-fina (7b). En qualsevol cas, el llarg està ben protegit i sense ganxos deu obligar cap al 6c. 6b/A1 amb un parell de ganxets. Aconsegueixo arribar als darrers dos bolts d'una tacada amb un únic descans al pas de 7a. Em torno a penjar, i després de mirar a esquerra i dreta, li veig color per l'esquerra dels dos darrers spits. Fantàstic llarg si el que us agrada és la placa. Poques coses he escalat com aquest llarg.

Per acabar un L7 fàcil que es fa Víctor i un L8 que cal escalar amb compte, sostingut i amb poques proteccions, alguna possibilitat de posar-ni, però roca a controlar.

Arribem de dia al cim, i podrem baixar en llum la major par del camí. Boníssima via, que entre l'aproximació, la retirada i les apretades a la placa pel plaer no estirar de les cintes ens deixa ben trinxats. Excel·lent celebració. D'aquí 10 anys veurem com ho celebrem a la cincuentones.

Material:

20 cintes, tascons (petits/mitjans), tòtems, àliens, cam#3 opcional, micros i 2 ganxos si el 6c de placa no va amb vosaltres.

Luichy-resse tunejada
L1 comú amb la Pilastra

Ari a l'L3
El cuarenton al L3

L4
Arribada a l'R5

R6. Inici

R6 al pas de 7a

Pillar-se o no pillar-se. That's the question
Navegant per la placa infinita

L7

Fotocim

Lo Xist (idees pel dia del pare)